I Sverige har vi förmånen att ha ett system där föräldraledigheten är utformad för maximalt stöd och flexibilitet. Föräldraledighetslagen främjar möjligheten att kunna kombinera arbete och familjeliv – men emellanåt kan föräldrapenning vara lite klurigt att förstå.  

Så vad innebär egentligen föräldrapenning?  

Föräldrapenning är den ersättning som föräldrar får under föräldraledigheten. Totalt kan ersättningen sträcka sig upp till 480 dagar per barn – där 390 dagar ersätts med cirka 80% av lönen och de resterande dagarna med en lägre ersättning. Dagarna kan generellt delas upp mellan föräldrarna så som de önskar, men sedan Sverige införde “pappamånader” för att främja jämställdheten kan 90 dagar inte överföras till den andra föräldern.  

Hur kan föräldraledigheten delas upp? 

Båda föräldrarna har rätt till föräldraledighet, men hur man väljer att ta ut den kan variera. Möjliga alternativ är hel ledighet, deltidsledighet samt flexibilitet och användning.  

Vid hel ledighet kan föräldrarna vara helt lediga från arbete fram tills barnet når en ålder på 18 månader.  

Vid deltidsledighet har föräldrarna möjlighet att arbeta deltid – vilket gör det möjligt att ta ut mindre föräldrapenning.  

Vid flexibilitet och användning kan lediga dagar tas ut fram tills att barnet fyller 12 år. Efter barnets fyraårsdag kan dock bara 96 dagar sparas. Denna typ av lösning ger större flexibilitet under en stor del av barnets liv. Det finns även möjlighet att ta ut olika mycket föräldrapenning beroende på behov.  

Föräldraledighetslagen 

I Sverige har vi ett starkt skydd för föräldrarnas rätt till ledighet. Genom föräldraledighetslagen har föräldrarna rätt att vara lediga för att ta hand om sina barn – utan att riskera sitt jobb. Som arbetsgivare är du skyldig till att anpassa arbetsförhållanden för föräldrar och det är olagligt för en arbetsgivare att missgynna föräldrar sett till deras ledighet.  

Nya regler kring föräldraledighet 

Från och med 1 juli är det även möjligt för mor-och farföräldrar och andra närstående att ta ut föräldraledighet med föräldrapenning. Begrundande är dock att personen har en egen sjukpenninggrundande inkomst (SGI). De nya reglerna är till för att underlätta för ensamstående föräldrar samt för familjer där fler personer delar på ansvaret för barnet. En stor fördel för föräldrar och personer med vårdansvar … svårare för löneavdelningen? 

För arbetsgivaren 

Genom att anlita en löneexpert för rådgivning eller outsourcing av föräldrapenningen minimerar du risken för felaktiga utbetalningar eller missförstånd inom lagstiftningen. Mina Advisory är en lönebyrå som specialiserar sig på lönetjänster som även innefattar föräldrapenning och dess tillhörande lagstiftning. Tveka inte på att kontakta oss för rådgivning och stöd.  

Info@minaadvisory.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *