Ny på jobbet men vill ta ut betald semester? Inte alltid omöjligt! Förskottssemester är en förmån som vissa arbetsgivare erbjuder, trots att du som ny ännu inte tjänat in dina semesterdagar.  

Hur fungerar egentligen förskottssemester?  

Att ta ut förskottssemester inkluderas inte i semesterlagen och är därför inte en rättighet för alla. Däremot kan arbetsgivare välja att erbjuda detta som en förmån. Kort och gott innebär detta att du får ta ut semester innan du tjänat in den. Väljer du dock att avsluta din anställning inom fem år har arbetsgivaren rätt att avräkna förskottssemestern från din slutlön.  

Vad händer med lönen vid förskottssemester?  

Vid förskottssemester behåller du din vanliga lön för de dagar du är ledig, du får alltså betald ledighet som om du redan hade tjänat in semesterdagar. Däremot får du inte extra semesterersättning utan endast din vanliga månadslön för de semesterdagar som tas ut.  

Exempelvis: Tar du ut fem dagar förskottssemester i juni kommer du fortfarande få din vanliga lön – trots att du varit ledig.  

Återbetalning vid anställningens slut! 

Om du väljer att avsluta din anställning inom fem år har arbetsgivaren rätt att dra av förskottssemestern från din slutlön. Du betalar alltså tillbaka för den semestern du ännu inte hunnit tjänat in när du tog ut den. 

Vad är då fördelarna och nackdelarna med förskottssemester? 

Fördelen är självklar! Du får ta semester trots att du ännu inte tjänat in dina semesterdagar. Detta kan underlätta om du exempelvis funderar på att byta jobb men vet att du kommer behöva ta semester under det första året. Viktigt att komma ihåg är dock att semestern är en skuld som kan behöva återbetalas om anställningen skulle upphöra. Det är även viktigt att känna till att olika företag har olika policys kring förskottssemester – se därför till att ha koll på vad som gäller för just dig!  

Hos Mina Advisory kan du och ditt företag alltid få konsulthjälp för dina lönefrågor, även gällande semester!  

Är ditt företag i behov av en lönespecialist kring semester eller andra frågor? Kontakta oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *